Ce facem în grădină în luna octombrie?

Luna octombrie este o lună plină de treabă în grădină, iar rezultatul muncii de acum îl vom vedea la primăvară. O dată cu venirea lunii octombrie putem spune că toamna și-a intrat pe deplin în drepturi.

Nu trebuie pierdută ocazia plantării a câtorva flori de care puteţi să vă bucuraţi în primăvara următoare: zambile, lalele, narcise, crocuşi, lăcrămioare, ghiocei şi irişi. Pentru că toamna este abia la început, plantele perene se divizează, după care se mută în alte locuri din grădină.

  • Majoritatea bulbilor florilor de primăvara ar trebui să fie plantați la începutul lunii, cu excepția lalelelor, care pot fi plantate până aproape de începutul lui noiembrie.
  • Gladiolele, daliile și alte plante delicate ar trebui dezgropate înainte ca solul să înghețe și să fie depozitate într-un loc întunecat și răcoros. Tuberculii de dalii și begonii ar trebui depozitați într-o cutie cu mușchi de turbă ușor umezit. Bulbii de gladiole pot fi depozitați într-o simplă pungă de hârtie.
  • Pentru a menține o notă de culoare în grădină, aveți încă timp să plantați panseluțele de iarnă, napii decorativi, varza decorativă și crizantemele de toamna.
  • Mușcatele, begoniile, fuchsia (cerceluși) și alte plante delicate trebuie duse în casă sau să fie acoperite înainte de primul îngheț.

Astfel, aceasta este perioada optimă pentru relocarea unor plante (arbori, arbuşti). Dacă nu-i mai doriși în locurile în care au fost plantați, acum este momentul să-i mutați. Ideal ar fi să nu aibă mai mult 3 ani de la plantare. Tot acum este bine să se îndepărteze vegetaţia excesivă, să se cureţe pomii şi să se dea formă coroanelor acestora. Acum, se va începe plantarea oricărui tip de pom fructifer şi a tufelor cu boabe. Acum se pot planta şi aluni.

gradina-octombrie-01

Pomii decorativi sensibili, care rămân în grădină pe timpul iernii (magnolie, smochin, dafin etc.), trebuie acoperiţi cu o folie protectoare, cel târziu în luna octombrie, mai ales în zonele deluroase şi de munte, unde frigul vine mai repede

Toamna, pământul trebuie săpat. Adâncimea ideală de săpare este cuprinsă între 15 şi 20 cm iar dat fiind seceta chiar şi mai mult. Înainte de această operaţiune, solul trebuie curăţat de resturile vegetale (adică de frunzele şi fructele căzute).

gradina-octombrie-02

Tot în perioadă septembrie-octombrie se recomandă tunderea din nou a gazonului, ultima operațiune înainte de iarnă. Nu trebuie neglijată nici irigarea, pentru că, deşi plantele îşi opresc vegetaţia, totuşi ele au încă nevoie de umiditate, dar asta foarte rară. Se realizează o nouă însămânţare a peluzei pe zonele care nu au rezistat căldurii excesive a verii. Se tunde pajiştea, cel puţin o dată pe săptămână, şi se udă din abundenţă în perioadele când cantitatea de precipitaţii este mică. Aceasta este ultima dată când se va fertiliza gazonul înainte de venirea iernii. În plus, aveţi grijă să eliberaţi pajiştea de muşchi şi de alte plante nedorite.

Despre autor

Lasă un comentariu

*