Am păşit, pentru prima dată, într-un muzeu viu în urmă cu aproape 3 ani, în Coreea de Sud. Aşezarea cu câteva zeci de suflete, care trăiesc ca în urmă cu 600 de ani, atrage, anual, peste două milioane de turişti.
Aşa că nu pot decât să mă bucur că şi România va avea un muzeu viu. La Tecşeşti, în judeţul Alba.
Muzeul Viu este un proiect independent de antreprenoriat social al Asociației Groove ON, susținut de comunitatea pasionată de păstrarea și promovarea tradițiilor românești.
Muzeul este situat într-un sat izolat din Munții Apuseni, Tecșești, și este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici și denumirea de muzeu viu.
Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunității pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie și folclor, comunitate care și finanțează acest proiect.
Va reproduce locuințe circulare și pătrate din perioada neolitică cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie / stuf, perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ și locuințe din piatră, cu un turn de veghe fortificat, iar pentru perioada modernă va fi restaurată școala din sat, o casă veche de 200 de ani și șuri cu acoperiș înalt de paie.
Va exista şi un atelier de lucru în ceramică, cu cuptor pentru arderea lutului.
În satul Tecșești trăiesc 14 bătrâni, în prezent, în condițiile în care în anii 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.
Muzeul viu de la Tecşeşti îşi deschide porţile pe 30 iunie.
Sursa: www.laorigini.org, Art&Craft
Andreea Ţopan