Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.
Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia “All Hallows’ Even”, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă “Lanterna lui Jack”.
Povestea lui Jack O’Lanterns
Jack O’Lanterns este numele dovleacului care luminează casele în noaptea de Halloween. Originea sa este relatată de o poveste irlandeză, despre un bărbat numit “Zgârcitul Jack “.
Acesta a băut cu Diavolul şi, cum nu vroia să plătească pentru băutură, l-a convins să se transforme într-o monedă de aur pentru a putea plăti. Dar Jack a păstrat moneda şi a pus-o într-un buzunar alături de o monedă de argint, care făcea imposibil ca Diavolul să îşi revină la starea iniţială.
Jack l-a eliberat, în cele din urmă, pe Diavol, cu promisiunea ca acesta să nu îl deranjeze timp de un an, iar în cazul în care va muri, să nu îi revendice sufletul. În anul următor, Jack l-a ademenit pe Diavol şi l-a rugat să se urce într-un copac pentru a-i aduce un măr. Între timp, Jack a scrijelit pe scoarţa copacului semnul crucii şi Diavolul nu a coborât din copac până nu i-a promis că nu îl va deranja timp de zece ani.
La scurt timp, Jack a murit, iar Dumnezeu nu l-a primit în Rai. Nici Diavolul, aşa cum s-au înţeles, nu l-a primit în Iad nerevendicându-i sufletul şi trimiţându-l afară, în noapte, doar cu un cărbune aprins care să îi lumineze drumul. Jack a pus carbunele într-un nap şi, de atunci, călătoreşte pe Pământ.
O data ajunşi în America, irlandezii au adus cu ei obiceiul de a face napi luminoşi şi de a-i pune în geam, pentru a speria spiritele morţilor şi pe cel al lui Jack. Aici au descoperit dovleacul, perfect pentru a-l transforma în “Jack O’Lanterns”.
Halloweenul este prilej de bucurie mai ales pentru cei mici. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloweenului s-au dezvoltat în timp. Tradiția americană de modelare a dovlecilor este atestată de la 1837 și a fost asociată inițial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile naționale, operele literare de ficțiune gotică și horror (cum ar fi romanele Frankenstein și Dracula), și din filmele horror clasice (ca Frankenstein și Mumia). Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori sunt și ele omniprezente. Casele sunt și ele decorate cu aceste simboluri. Printre alte imagini de Halloween se numără temele morții, răului și ocultului, sau monștrii legendari. Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt negru și portocaliu.
Halloweenul fiind în perioada recoltei, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de această sărbătoare
Un obicei care persistă în Irlanda de astăzi este gătirea (sau mai adesea, achiziționarea) de “barmbrack”, o prăjitură ușoară cu fructe, în care se introduc un inel, o monedă sau alte „farmece”. Se spune că cei care mănâncă un “barmbrack” cu inel își vor găsi dragostea în anul următor, tradiție similară cu cea a prăjiturii regelui la bobotează.
Alte mâncăruri tradiţionale pregătite cu ocazia Halloween sunt caramelele, porumbul caramelizat, bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, dovleacul, plăcinta de dovleac, pâinea de dovleac şi seminţele de dovleac prăjite. Desigur…imaginaţia gurmanzilor şi a chef-ilor bucătari din lumea întreagă se încadrează perfect în atmosfera sărbătorii.
Photos: Pinterest.com