World Economic Forum – Turismul românesc între dezastru şi dezinteres guvernamental

Centrul pentru Diplomaţie Publică aduce în atenţie o situaţie ruşinoasă pentru turismul românesc. Datele sunt centralizate în Raportul de Competitivitate în Travel & Turism, pe 2015.
În ce priveşte mediul de afaceri din domeniul turismului, România se plasează pe un „merituos” loc 96 din 141, imediat după noi plasându-se Nigeria pe 97. Interesant este că mediul de afaceri din România se dovedeşte statistic a fi mult in urma unor ţări cu ceva mai puţine pretenţii precum… Botswana (36), Rwanda (25), Kazahstan (44), Armenia (50), Ghana (55), Lesotho sau El Salvador.
Ceva mai bine (65) stăm la capitolul siguranţă şi securitate – capitol unde ii devansăm pe vecinii bulgari ce s-au plasat pe un bine meritat loc 78, după ei venind în clasament Gabonul. De asemenea, stăm suficient de bine la capitolul curăţenie, unde ne plasăm pe (46), pe (43) fiind plasat Qatar ul, iar pe (47) Suedia.
La capitolul profesionalism în specializarea muncii prestate de români în turism suntem pe locul (64), după noi urmând fraţii moldoveni (68) şi înainte de noi Bulgaria (48).
În ce priveşte competitivitatea preţurilor din România, ne plasăm pe locul 54, dar trebuie să recunoaştem că statele care s-au plasat pe locurile fruntaşe în celelalte clasamente, aici ocupă ultimele locuri Elveţia (141) şi Marea Britanie (140).
Infrastructura transportului aerian ne aruncă pe un ruşinos loc 87, după noi plasându-se Mongolia, iar la capitolul porturi şi infrastructură rutieră stăm încă şi mai rău, adică pe  (91) – „mai buni” ca noi fiind ruşii care s-au plasat pe 92.
Stăm foarte bine la infrastructură hotelieră – 42, faţă de (66) Polonia, însă trebuie să conştientizăm că Bulgaria s-a plasat pe (13) la acest capitol.
Resursele naturale în materie de turism ne plasează pe 79, în urma Austriei, Sloveniei, Muntenegru şi …surpriză, Ungaria.
Turismul cultural şi călătoriile de afaceri ne plasează pe (49), un loc ce poate spune foarte multe despre potenţialul pe această nişă.

Iată care sunt indicatorii care au generat această imagine generală deloc bună:

efectul taxării forţei de muncă 137 din 141

efectul taxării pe investiţii 126 din 141
preţul carburantului/litru 97 din 141
sustenabilitatea ratei de dezvoltare 122 din 141
emisii 124 din 141
calitatea transportului aerian 104 din 141
educaţie primară şi formarea profesională a personalului 113 din 141.
calitatea drumurilor 121 din 141
calitatea porturilor 104 din 141
eficacitatea campaniilor de marketing pt atragerea de turişti 120 din 141
prioritizarea pt turism din partea guvernului 117 din 141.

Aşa cum se poate observa, toate elementele care ne plasează pe un loc nemulţumitor în clasamentul de competitivitate a turismului românesc în 2015 ţin de masuri guvernamentale, relativ uşor de implementat, dar care măsuri neglijate au un efect devastator asupra imaginii României.
Ţinând cont de faptul că turismul este unul dintre cei mai importanţi vectori de proiecţie externă a unei imagini utile ţării noastre, considerăm că Guvernul României trebuie să ia urgent măsurile administrative şi strategice care se impun pentru remedierea urgentă a neajunsurilor.

Sursa: www.pdcenter.ro, Centrul pentru Diplomaţie Publică

Despre autor

Lasă un comentariu

*